Regimul TVA al dobanzilor aferente imprumuturilor acordate

Caz practic TVA – Regimul taxei pe valoarea adăugată aplicabil dobânzilor aferente împrumuturilor acordate

O societate A încheie un contract cu o societate B, societate care este acţionar majoritar la societatea A. Obiectul acestui contract îl constituie acordarea de împrumuturi, pentru care societatea B calculează dobânzi şi trimestrial emite societăţii A factură pentru dobânda calculată. În acest context, care este tratamentul din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată aplicabil dobânzilor aferente împrumutului acordat?

Regimul taxei pe valoarea adăugată aplicabil dobânzilor aferente împrumutului acordat
Acordarea de credite este o operaţiune scutită de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere (art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal).
Scutirile de taxă pe valoarea adăugată se aplică asfel numai în funcţie de natura serviciilor, şi nu de statutul persoanei care le prestează sau căreia îi sunt prestate, potrivit alin. (1) al pct. 35 din norme.
În conformitate cu prevederile pct. 35 alin. (3) din norme, se cuprind în sfera operaţiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal şi împrumuturile acordate de asociaţi/acţionari societăţilor comerciale în vederea asigurării resurselor financiare ale societăţii comerciale, împrumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv împrumuturile ipotecare, împrumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv împrumuturile acordate de casele de amanet.

Prin urmare, din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată acordarea de împrumuturi acordate de asociaţi/acţionari societăţilor comerciale reprezintă o operaţiune scutită de taxa pe valoarea adăugată.
Trebuie insa sa fie respectate cerinţele legale prevăzute la art. 100 al Titlului VI din Legea 99/1999, care stipulează că orice persoană, dacă nu primeşte depozite, poate vinde pe credit sau poate acorda împrumuturi, fără a fi aplicabile dispoziţiile Legii bancare nr. 58/1998. Astfel, acest împrumut acordat de către acţionar către firma la care este asociat nu se includ în obiectul de activitate al respectivelor societăţi.

Articole similare

Comentariul tau aici